В едно ново проучване, направено в Германия, изследователи  съобщават, че

...
В едно ново проучване, направено в Германия, изследователи  съобщават, че
Коментари Харесай

Полезното привикване към кофеин

В едно ново изследване, направено в Германия, изследователи  оповестяват, че са могли да трансформират един постоянно срещан недостатък на сърцето на мишки, обвързван с възрастта, с използването на доза кофеин. Дозата е била еквивалентна на четири до пет чаши кафе дневно за човек.

Изследването е допълнение към многочислените изследвания, появили се в последно време, подкрепящи изгодите за здравето от пиенето на кафе. В проучването се разказва, по какъв начин действието на кофеина на молекулярно ниво наподобява усъвършенства функционалностите на сърдечните кафези и ги защищава от увреждане.

Остава да се види дали тези констатации в последна сметка ще окажат правилни и при хората.

Йоахим Алтшмид от Университета „ Хайнрих Хайн “ в Дюселдорф, който управлява изследването дружно с сътрудника си Джудит Хенделер, споделя „ остарялата концепция, че не би трябвало да пиете кафе, в случай че имате сърдечни проблеми, наподобява, че към този момент не е вярна. “

Предишни проучвания също оферират доказателства в тази посока. Например отчет от 2017 година в Годишния обзор на храненето, който проучва резултатите от повече от 100 изследвания за кафе и кофеин, открива, че кафето е обвързвано с евентуално понижен риск от сърдечно-съдово заболяване, както и за развиване на диабет вид 2 и няколко типа рак.

Новото проучване е оповестено през предходната седмица в изданието „ PLOS Biology “, като разпознава характерен клетъчен механизъм, посредством който потреблението на кафе може да усъвършенства здравето на сърцето.

Изследването се основава на по-ранна работа, в която двамата учени са посочили, че кофеинът усилва функционалния потенциал на клетките, които построяват кръвоносните съдове. Това става, откакто кофеинът попадне в клетките и подхранва митохондриите, структури в клетките, които горят кислорода, когато трансформират глюкозата в сила.

„ Митохондриите са енергийният източник на клетките “, споделя Хенделер. Едно от нещата, по които те работят, е протеин, прочут като p27. Както Хенделер и Алтшмид откриват (и разказват в актуалното изследване), кофеинът реализира упоменатия резултат в главните видове сърдечни кафези, посредством увеличение на количеството p27 в техните митохондрии.

След като откривателите провокират инфаркт на миокарда при мишки по време на опитите си, спомагателните складове на р27 в клетките явно попречват умирането на повредените кафези на сърдечния мускул.

В публикацията се споделя, че митохондриалният р27 също е провокирал основаването на кафези, въоръжени със мощни нишки, с цел да устоят на механична мощ и да подкрепят възобновяване на обвивката на кръвоносните съдове и вътрешните камери на сърцето.

За да потвърдят значимостта на протеините, учените основават мишки с дефицит на р27. Така откриват, че тези мишки имат повредена митохондриална функционалност, която не се усъвършенства с кофеин.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР